Dersin Adı | Yem ve Gübre Analizleri |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MLBT 233 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı; öğrencilere yem ve gübre analizlerini kavrama ve değerlendirme yeterliliği kazandırmaktır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders, yem ve gübrelerin özelliklerini, sınıflandırmasını ve yapılan temel analizlerin metotlarını içerir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Temel yem bilgisi ve yemlerin sınıflandırılması | Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 1 ve 2 |
2 | Yemlerin değerini etkileyen faktörler | Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 3 |
3 | Yem analizleri: Fiziksel analizler ve örnek alma işlemleri. | Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 4 |
4 | Kuru madde, ham kül (organik madde), ham yağ ve protein analizi | Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 4 |
5 | ADF ve NDF tayini. Ham Selüloz tayini. | Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 4 |
6 | Protein ve yağ analizi | Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir |
7 | Vitamin, mineral ve iz element analizi | Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir |
8 | Ara sınav | |
9 | Organik ve kimyasal gübrelerin önemi ve sınıflandırılması | Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 1 |
10 | Organik ve kimyasal gübrelerin örneklemeye hazırlanması | Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 3 |
11 | Gübrelerde nem tayinleri | Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 4 |
12 | Gübrelerde organik madde tayini | Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 6 |
13 | Gübrelerde yanma kaybı tayini | Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 7 |
14 | Gübrelerde serbest asitlik tayini ve elek analizi | Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 7 |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final |
Ders Kitabı | Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir. Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Kutlu, H.R., “Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu” , Adana, 2012. |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 15 | 5 |
Laboratuvar / Uygulama | 1 | 10 |
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 19 | 60 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 4 | 64 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 5 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 10 | 1 | 10 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 5 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 10 | |
Final Sınavı | 1 | 15 | |
Toplam | 184 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir. | X | ||||
2 | Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir. | X | ||||
3 | Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir. | X | ||||
4 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir. | X | ||||
5 | Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir. | X | ||||
6 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir. | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir. | |||||
8 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir. | |||||
9 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir. | |||||
10 | İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir. | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest