DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Yem ve Gübre Analizleri
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
MLBT 233
Güz/Bahar
2
2
3
4
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı; öğrencilere yem ve gübre analizlerini kavrama ve değerlendirme yeterliliği kazandırmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Yem çeşitlerini sınıflandırabilecek
  • Yemleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak analiz edebilecek
  • Yemlerde örnekleme ve analizler esnasında kullanılacak cihazları tanımlayabilecek
  • Gübrelerin türlerini ve önemini açıklayabilecek
  • Temel gübre analiz uygulamalarını tanımlayabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, yem ve gübrelerin özelliklerini, sınıflandırmasını ve yapılan temel analizlerin metotlarını içerir.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Temel yem bilgisi ve yemlerin sınıflandırılması Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 1 ve 2
2 Yemlerin değerini etkileyen faktörler Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 3
3 Yem analizleri: Fiziksel analizler ve örnek alma işlemleri. Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 4
4 Kuru madde, ham kül (organik madde), ham yağ ve protein analizi Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 4
5 ADF ve NDF tayini. Ham Selüloz tayini. Kutlu, H.R., Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu, Adana, 2008. Bölüm 4
6 Protein ve yağ analizi Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir
7 Vitamin, mineral ve iz element analizi Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir
8 Ara sınav
9 Organik ve kimyasal gübrelerin önemi ve sınıflandırılması Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 1
10 Organik ve kimyasal gübrelerin örneklemeye hazırlanması Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 3
11 Gübrelerde nem tayinleri Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 4
12 Gübrelerde organik madde tayini Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 6
13 Gübrelerde yanma kaybı tayini Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 7
14 Gübrelerde serbest asitlik tayini ve elek analizi Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7 Bölüm 7
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final
Ders Kitabı Yemlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz metodları, Ege Üniv. Zir. Fak. yayınları no:127, İzmir. Kaçar, B. ve Kütük, C., Gübre analizleri, Nobel Yayın, 2010, Ankara. ISBN:978-605-395-306-7
Önerilen Okumalar/Materyaller Kutlu, H.R., “Yem değerlendirme ve analiz yöntemleri ders notu” , Adana, 2012.

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
15
5
Laboratuvar / Uygulama
1
10
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
19
60
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
4
64
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
5
Sınıf Dışı Ders Çalışması
10
1
10
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
10
Final Sınavı
1
15
    Toplam
184

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Laboratuvar Teknolojisi alanına temel oluşturan kuram, kavram, yöntem ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir.​

X
2

Mesleki bilgileri sentezleyebilecek, analiz edebilecek, yorumlayabilecek, sorgulayabilecek, eleştirebilecek ve mesleki yasal mevzuatı takip edebilecektir.

X
3

Alanında edindiği kuramsal bilgileri uygulama alanında kullanabilecek ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirebilecektir.

X
4

Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisine sahip olabilecek ve bunları çalışma ortamında kullanabilecektir.

X
5

Mesleğinin gerektirdiği düzeyde bilgisayar programları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecektir.

X
6

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilecektir.

X
7

Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilecektir.

8

Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olabilecektir.

9

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecektir.

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite kavramlarını bilecek ve bunların gereklerini yerine getirebilecektir.

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest